HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 EYLÜL 2024, PERŞEMBE

SAĞLIK...Baş dönmesi deyip geçmeyin! İşte sebepleri

Sık tekrarlayan baş dönemlerinin altından ciddi bir rahatsızlık çıkabilir. O nedenle uzman bir doktora başvurmakta gecikmemek gerekiyor.
23.04.2024 17:58
SAĞLIK...Baş dönmesi deyip geçmeyin! İşte sebepleri
SAĞLIK...Baş dönmesi deyip geçmeyin! İşte sebepleri
Baş dönmesi, insanların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek yaygın bir semptom.

Birçok farklı nedenden kaynaklanabilecek olan baş dönmesi, ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.

Baş dönmesi şikayeti meydana getiren hastalıklardan sık görülenleri; Pozisyona bağlı baş dönmesi, Parkinson hastalığı, denge siniri iltihabı, multipl skleroz, beyin sapı damar tıkanıklıkları, beyin, beyincik, kulak kemiği, denge siniri tümörleri, denge bozukluğu korkusuna bağlı baş dönmesi, migren ilişkili baş dönmesi, iç kulak sıvısı kaçağı, kalp hastalıklarına bağlı baş dönmeleri, göz hastalıklarına bağlı baş dönmeleri, ilaçlara bağlı baş dönmeleri şeklinde sıralanabilir.

İşte sık baş dönmesinin altında yatan bazı potansiyel hastalıklar:

İç Kulak Problemleri: İç kulakta bulunan denge organlarındaki sorunlar, en sık baş dönmesine neden olan faktörlerden biridir. Meniere hastalığı, iç kulakta aşırı sıvı birikimiyle karakterize olan bir durumdur ve baş dönmesi, işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi semptomlara neden olabilir.

Vertigo: Vertigo, kişinin kendisi veya çevresindeki nesnelerin dönmesi hissiyle karakterize olan bir denge bozukluğudur. Vestibüler nörit veya benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) gibi iç kulakla ilgili sorunlar vertigoya neden olabilir.

Kulak Enfeksiyonları: Orta kulak enfeksiyonları (otitis media) veya dış kulak enfeksiyonları (otitis externa), baş dönmesi ile birlikte kulak ağrısı ve işitme kaybına neden olabilir.

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon): Ani kalkışlarda veya uzun süre ayakta durma sonrasında baş dönmesi, düşük tansiyonun bir işareti olabilir. Bu durumda, beyne yeterli kan akışı sağlanamaz ve baş dönmesi hissedilir.

Migren: Migren atağı sırasında baş dönmesi sıkça görülebilir. Özellikle aura olarak adlandırılan ve görsel veya duyusal değişikliklerle karakterize olan belirtilerle birlikte olabilir.

Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği olan anemi, vücudun dokularına yeterli oksijen taşıyamamasına neden olabilir. Bu durumda, baş dönmesi ve halsizlik sık görülen belirtilerdir.

Baş Boyun Kanseri: Baş boyun bölgesindeki tümörler, baş dönmesinin yanı sıra diğer semptomlara da neden olabilir. Bu semptomlardan biri uzun süre devam ediyorsa, bir doktora danışmak önemlidir.

Beyin Tümörleri veya Kanamaları: Nadir olmasına rağmen, baş dönmesi beyin tümörleri veya kanamaları gibi ciddi nörolojik sorunların bir belirtisi olabilir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir.

Baş dönmesi, altta yatan sağlık sorunlarının bir işareti olabileceğinden, sürekli tekrarlayan veya diğer belirtilerle birlikte olan durumlarda mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalı. Uzman bir doktor, semptomların nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi önermek için gerekli testleri yapacaktır. (Haber:Önder Yılmaz)

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--








logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr