HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 EYLÜL 2024, PERŞEMBE

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İNSANIN DÖNÜŞÜMÜYLE BAŞLAR

11.09.2024 00:00
Yapay zeka (YZ), günümüzde eğitimde köklü değişiklikler yaratan bir teknoloji olarak hızla öne çıkmaktadır. TIME dergisinin yapay zeka alanında en etkili 100 kişiyi açıkladığı 2024 listesi, bu alanın küresel önemini ve etkisini vurgulamaktadır. Yapay zekanın eğitimdeki rolü, özellikle öğrenme süreçlerini kişiselleştirme, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına uygun öğrenme yolları sunma ve öğretim yöntemlerini dönüştürme kapasitesiyle dikkat çekiyor.
1956 yılında John McCarthy tarafından ilk kez ortaya atılan yapay zeka kavramı, bugün eğitimde öğrencilere ve öğretmenlere önemli faydalar sağlamaktadır. Kişiselleştirilmiş eğitim yöntemleri, öğrencilerin bireysel öğrenme stillerine ve hızlarına uygun içerikler sunarak, öğrenme deneyimini daha etkili ve erişilebilir hale getirmektedir. Örneğin, öğrencilerin zayıf olduğu alanları belirleyen yapay zeka sistemleri, bu alanlarda daha fazla pratik yapma imkânı sağlayarak, öğrenmenin bireysel düzeyde optimize edilmesine olanak tanımaktadır.
Bu süreçte, yapay zekanın eğitimde yalnızca bir araç olmadığı, aynı zamanda öğrenmeyi dönüştüren bir güç olduğu görülmektedir. Bugün fortune global dergisinin, 20 yıl önce yayınlamış olduğu dünyanın en büyük gelire sahip 500 kurumunun %52 si listelerde yer almıyor. Dünya yapay zekayı kaçıranlar ve yakalayanlar olarak 2 ye ayrılmış durumda ve şu anda dünya yapay zekayla yatıp kalkıyor. Klasik öğretim yöntemlerinin sınırlarını aşarak, öğrencilerin potansiyelini maksimize etmeye yönelik çözümler sunan yapay zeka, Türkçeden fen bilimlerine, matematikten özel eğitime kadar geniş bir yelpazede eğitim dünyasına katkı sunmaktadır.
Sonuç olarak, yapay zekanın eğitimde yaygınlaşması, öğretim süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi ve öğrencilere adil bir öğrenme ortamı sunulması adına büyük bir potansiyele sahiptir. Eğitimdeki bu dönüşüm, teknolojinin doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılması ile toplumların gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Ayzek Asimov'un da belirttiği gibi, "Değişim kaçınılmazdır" ve bu değişim, teknoloji ile uyumlu olanların başarısını artıracaktır.
Etkileneceğiz----Değişeceğiz----Dönüşeceğiz
Bilim insanı yazar Ayzek AZİMOV ''Bugün toplumda baskın olan şey değişim, sürekli değişim, kaçınılmaz olan değişimdir. Artık dünyayı sadece olduğu gibi değil, olacakları da hesaba katmadan mantıklı karar verilemez''.  demiştir.
Artık teknolojiyi benimseyen onunla oynayan ve nasıl çalışanlar, başarılı olacak ve en çok fayda sağlayacak olanlar onlardır. Kısacası Yapay zeka artık hayatımızın içindedir. Okullarımız süratle yeniden yapılandırılmalı YAPAY ZEKA LİSELERİ açılmalıdır.
Bir düşünür şöyle diyor ''Yapay zeka çalışanların yerini alacağını düşünmüyorum. Ancak yapay zekayla çalışanlar çalışmayanların yerini alacaklardır. Önümüzdeki en büyük sorun budur.

Kaynakça
Time dergisi, 7 eylül 2024 https://www.donanimhaber.com/time-dergisi-yapay-zeka-alanindaki-en-etkili-100-kisiyi-acikladi--181646
Fortune global dergisi 2024 https://fortune.com/ranking/global500/
Zafer Küçükşabanoğlu., 2023, Yarının Teknolojik Vizyonu ve Yapay Zeka kitabı. Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Kurucusu ve Başkanı.
Dr. Serhan Yılmaz Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Derneği Kurucusu

 
Dr.Sena Nur CAN / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--








logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr