GEREK
"Biçilmiş bin manadan,öz sözü seçmek gerek.
Ekilmiş öz sözlerden,bin mana biçmek gerek.
Her manadan huzuru beklemek için özde...
Her insanın sözünü makbule geçmek gerek."
İnsan kendi değerleri ile yaşamak isteyen sosyal canlıdır.Her insan hayatiyetini garanti altına almak için mensup olduğu toplumun güç ve yeteneklerinin üstün seviyede olmasını arzular.Bu durum milliyetçilik ve vatan sevgisi olarak kendini gösterir. Öyle bir seviyeye gelinir ki kendini korumak için,geleceğini garanti altına almak için,üstünlüğünü başka milletlere,devletlere kabul ettirmek için silahlanma yoluna baş vurur.Milliyetçilik üzerine söylem geliştiren liderler savaş zeminli kültür aşılaması yaparlar.Bu durum insanlk tarihi boyunca süregelmiştir.Milletler de varoluşlarını savaşladaki başarılarına dayamışlardır.
Bu durum sanki devam edecek gibi görülmektedir.
Bazen milletler akıl yürüterek savaşmama üzerine karar alırlar bu karar maddelerinin yazıldığı günde bile savaşa hazırlıklar başlar.
BÖYLECE
-Bütün ülkelerin ortak katılımıyla savaşları engelleme gücüne sahip tek bir ordu oluşturulabilir.
-ülkelerde bulunan bütün silahlar sıkı bir takiple yok edilebilir.
- İllegal silahlı güçler acilen etkisiz hale getirilebilir.
- Nesillere ,ortak eğitim sistemiyle dostluk üzerine hümanist bilgiler sunulabilir.
- Milletlere dil ,din ve ananeleri üzerine destek verilebilir.
-Bilgi akışıyla rekabete dayalı ortam yaratılabilir .
-Tarihsel bilgilere dayalı nefret söylemlerine son verilebilir.
SONUÇ:
"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER" oluşumu""İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ" ilgili maddeleri bu idealist düşünceleri destekler niteliktedir.
ANCAK çok güçlü olana karşı koyacak ortak yaptırımcı dünya gücü olmadığından kınama seviyesini geçmeyen engelleme girişimleri sonuçsuz kalmaktadır.
SAVAŞLARA HARCANAN EMEK VE ENERJİNİN DOSTLUK ZEMİNLİ ALANA YÖNLEDİRİLİP UZAY ÇAĞINA YAKIŞIR HOŞ BİR SONUCA ULAŞMASI DİLEĞİMLE...