HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 NİSAN 2025, CUMARTESİ


ALLAH İNSANI NİÇİN YARATTI?

05.04.2025 00:00
Yüce Allah (c.c.), Kur'an-ı Kerim'de: "Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize (ibadet ve itaatle) kulluk ediniz ki takvâya erenlerden (emirlerine uygun yaşayıp yasaklarından kaçınarak korunanlardan ve Allah'a gönülden bağlananlardan) olasınız" (Bakara 2/ 21) (krş. Bakara 2/ 168) hitabıyla bütün insanları kendine ibadet etmeye çağırır. Bu ayette geçen "Rabbinize kulluk edin" çağrısı bütün insanlara yapılmış genel bir çağrıdır. Zariyat suresinde ise; İnsanla beraber cinlerin de yaratılış gâyesine dikkat çekilerek: "Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım. "(Zariyat suresi 51/56) buyrulmuş; (bk. Fatiha 1/4) Ancak Allah'a iman edip, Allah rızası için sâlih amel işleyenlerin kurtuluşa ereceğine dikkat çekilmiştir. (Bk. Asr, 103/1-3)
Cenâb-ı Hakk, Zariyat suresinde geçen 'illâ li ya'budune' sözleri ile ibadet edilecek makamın ancak kendisi olduğuna dikkat çekerek "Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler (başkasına ibadet etmesinler) diye yarattım" sözleri ile ibadetin ancak kendisine yapılacağını buyurmuştur. Zâriyat suresinde geçen 'ibadet' kavramı aynı zamanda Allah'ı tanımak, bilmek 'mârifet' anlamına gelir. Hasan el Basrî, Mücahid bin Cebr ve İbni Cüreyc gibi âlimler âyetteki 'ibadet' kelimesine 'marifet' anlamı vermişlerdir. Bu durumda Âyette geçen 'Li ya'budûn' cümlesi 'Liya'rifûn' (Beni tanısınlar, Beni bilsinler) manasına gelir.
Birçok kaynakta yer alan bir hadisi kudside  Cenâb-ı Hakk: "Ben gizli bir hazine idim; bilinmek istedim, mahlukatı yarattım" buyurmuştur. (Acluni, Keşfü'l-Hafa, II, 132; İşârâtu'l-İ'câz, Bediüzzaman Said Nursi, 23; Mesnevi, Celâleddin-i Rumî, 5/104; Ed-Dürerü'l-Müntesire, Celalettin-i Suyuti, 125.)
"Yüce Tanrı kendi sanat ve sıfatını göstermek için dünyayı yarattı. Kendi zatını göstermek isteyince de Âdem'i yarattı." (Ahmet Eflaki, Ariflerin Menkıbeleri 1986/590) diyen Mevlâna Hazretleri "Gizli bir define idim; bilinmeyi diledim, sevdim, bilineyim diye halkı yarattım "hadis-i şerifi üzerinde titizlikle durur ve insanın yaratılışındaki sevmek ve bilinmek hikmetine dikkat çeker. Demek ki Allah (c.) insana muhabbet beslemiş, sevmiş ve sevdiği için yaratmıştır.
Bir başka hadisi şerifte ise "Şüphesiz ki Allah, Âdem'i kendi sureti üzerine yarattı." buyurulur. (Buhari: İ'tizam: 1; Müslim/Birr: 115 vb.) Bu hadisi şerif bazı kaynaklarda, "Şüphesiz ki Allah, Âdem'i rahman suretinde yarattı" şeklindedir. (İbn Ebî Âsım, es-Sünne, I, 230; İbn Hacer, Fethu'l-Bârî, V, 183.) Yani Cenâb-ı Hakk, insana kendi ruh ve karakterini işlemiştir.
Allah'ın insanı kendi suretinde yaratmış olması zatı yönünden değil sıfatları yönündendir. Gerçekten de Yüce Allah, insanı severek, en güzel biçimde yaratmış melekler dâhil yarattıklarının hiçbirine vermediği özellikleri ve insana vermiş; insanı akıl başta olmak üzere, hayat, ilim, semi (işitmek), basar (görmek), kelam, irade gibi kendi sıfatları ile donatmıştır. Bu gerçek Yunus Emre tarafından "Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm" şeklinde dile getirilmiştir.
Dini, mezhebi ve milliyeti ne olursa olsun Allah katında her insan yaratılış bakımından eşittir ve şereflidir ve saygıya layıktır. Allah'ın Sevgili Rasûlü, bir gün bulunduğu yerden bir cenâze geçerken ayağa kalkarlar. Orada bulunanlar:
"Ey Allah'ın Rasûlü o geçen cenaze bir Yahudi cenazesidir." derler. Bu söz üzerine Peygamber Efendimiz (s.), "O da bir can, bir insan değil mi?" (Müslim, Cenaiz, 78, Buhari, Cenaiz, 50) buyurarak, insana ırk ve din ayrımı gözetmeksizin saygı duymanın gereğine dikkat çeker.
Cenab-ı Hakk'ın, insanı kendisini tanıması, bilmesi, ibadet ve itaatle kulluk etmesi için yaratmasının yanında  (Zariyat,51: 56), en güzel biçimde (Tin,85: 4) yaratmış; şan ve şeref vermiş, yarattıklarının çoğundan üstün kılmış (İsra, 17: 70), boş yere yaratmamış, başıboş bırakmamış (Mü'minun, 23: 15, Kıyame 75: 36), ona birtakım sorumluluklar vermiş, emanet yüklemiş (Ahzâb, 33: 72) )  Hangimizin daha güzel amel yapacağını denemek/ortaya çıkarmak için, ölümü ve hayatı yaratmış, (Mülk, 67:2, Hud, 11: 7) ve yeryüzünde halifelik görevi vermiştir (Bakara, 2: 30, Sad, 38: 26, Fatır, 22: 39). İman edenlere ve Allah'ın dinine ve peygambere yardımcı olmak, barış dini İslâm'ı dünyaya hâkim kılmak ve adaleti ayakta tutmakla (Saf, 61: 14, Hadid, 57: 25), yeryüzünü işlemek ve imar etmekle (Hud, 11: 61), arzı ifsât etmemek, ekolojik dengeyi bozmamak, hayvanlara, bitkilere ve sulara zarar vermemekle (Bakara-2/205), Rahman, 55/7-8) görevlendirmiştir.
Yüce Allah, insana yüklediği halifelik vazifesini, Kur'an-ı Kerim'in birkaç âyetinde şöyle izah eder "O (Rabbiniz) sizi yeryüzünde halifeler kılandır." (Fâtır, 22: 39), "Ey Davud! Biz seni yeryüzünde halife kıldık. O halde, insanlar arasında adaletle hükmet. (Sad, 38:26).  "Semûd kavmine de kardeşleri Sâlih'i gönderdik. Dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka tanrınız yoktur. O, sizi yerden var etti ve size orayı mamur hale getirme görevi verdi. O halde O'ndan mağfiret isteyin; sonra O'na tövbe edin. Şüphesiz rabbim yakındır, duaları kabul eder" (Hûd 11:61.). Yani sizi, yeryüzünü mamur hale getirmekle mükellef kıldı. "Hani rabbin meleklere, 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti" (Bakara 2:30).
Müfessirlerin, "Halîfe" kavramını tanımlarken, Allah'ın hükümlerini uygulama ve başkalarını yönetme kaydını koymaları, Hz. Âdem'in bu sorumluluğu yüklenmesi sebebiyledir. "İnsanlar yeryüzünde ortaya çıkmadan önce Rabb'ın ezelî iradesini açıklayarak ve sonsuz kudretini göstererek meleklere: ben muhakkak yeryüzünde bir halife yapacağım, bir halife tayin edeceğim, demişti ki, meâli: Kendi irademden, kudret ve sıfatımdan ona bazı salahiyetler vereceğim, o bana bağlanarak, bana vekil olarak yarattıklarım üzerinde birtakım kullanma yetkilerine sahip olacak, benim adıma hükümlerimi icra edecek ve yürütecek. O bu hususta asil olmayacak, kendi zatı ve şahsı adına asil olarak hükümleri icra edecek değil. Ancak benim bir vekilim, bir kalfam olacak. İradesiyle benim iradelerimi, benim emirlerimi, benim kanunlarımı tatbik etmekle emredilmiş olacak, sonra onun arkasından gelenler ve ona halef olarak aynı görevi icra edecek olanlar bulunacak. "Sizi yeryüzünde halifeler yapan o'dur" (Fâtır, 35: 39) sırrı belli olacak. Bu mânâ, Ashab-ı kiram'dan ve Tâbiin'den uzun uzadıya nakledile gelen tefsirlerin özeti ve sonucudur" (Elmalılı Tefsiri, Bakara, 2: 30. Ayet).
Alûsî ise, halîfe kavramını "Allah'ın vekili, yeryüzünde O'nun hükümlerini yaşatan, dünyayı imar, insanları idâre ve terbiye eden, diğer bütün canlılardan üstün olan, onları emri altına alan" şeklinde tanımlamaktadır (Alûsî, I. s. 220.).
Önce Anadolu'yu daha sonra da vatan yaptığımız toprakları İslâmiyetin ilkelerini gönülden sevdirmek suretiyle mayalayan sûfîlere göre insan Allah'ın yarattığı en şerefli varlıktır. Kâinatta halifelik ona verilmiştir. Bu ilâhî görev her insanda olması gereken insan odaklı ufku çizmiştir. Bu da "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıdır.
Yaratılanı Yaratıcısı dolayısıyla sevmek gerekir. Halka hizmet Hakk'â hizmettir. Allah'ın adı gönüllere ve yeryüzünde her tarafa yayılmalıdır. Bunun için insan önce nefsiyle küçük cihad etmeli, onu tezkiye ve terbiye etmeli, daha sonra Allah'ın adını yüceltmek i'lây-ı kelimetullah için şartlar oluştuğu zaman cihat etmelidir ve cihatı insan öldürme sanatı olarak değil; insan kurtarma sanatı olarak görmelidir.
Yüce Allah'ın bir anne ve babadan türeyen insanları milletler haline getirmesinde de nice hikmetleri vardır. Bu hikmetlere yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de şöyle dikkat çekilir:
"Ey insanlar, biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık ve bir birinizle tanışasınız (bilişesiniz, iyi ilişkiler kurasınız, iyi işlerde bir birinizle yarışasınız) diye şubelere (milletlere) ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz ki Allah katında en şerifli olanınız takvada (Allah'tan sakınma, gönülden bağlanma, dine ve insanlara hizmette ve ahlakta) en ileri olanınızdır (Hucurat Suresi 49/13). "Ve levşâallâhu le cealehum ummeten vâhıdeten: Eğer Allah dileseydi, onları mutlaka tek bir ümmet (yani ulus-millet) kılardı " (Şura 42/ 8).  "…Eğer Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı. Öyle ise iyiliklerde/hayırda yarışın" (Maide, 5/48) (Ayrıca bak Hud 11/118. ayet).  "O gökleri, o yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin birbirine uymaması da O'nun (Yani Allah'ın) ayetlerindendir. (Varlığını, gücünü, kudretini gösteren delillerindendir.) Hakikat bunlarda düşünen insanlar için elbette ibretler vardır" (Rum Suresi 30/ 22).
SONUÇ:
Ayet-i kerimelerden ve İslâm âlimlerinin yapmış olduğu açıklamalardan anladığımıza göre Cenâb-ı Hakk insanı:
1. Mârifetullah; kendisini bilmesi ve tanıması.
2. İbâdetullah; kendisine ibadet ve taatla kulluk ve ibadet etmesi.
3. Halifetullh; kendi adına dünyayı adaletle idare etmesi.
4. İman edenlere ve Allah'ın dinine ve peygambere yardımcı olması, barış dini İslâm'ı dünyaya hâkim kılması ve adaleti ayakta tutması.
5. İmâretü'l arz; arzı yani yeryüzünü işlemesi, arzı ifsat etmeden, ekolojik dengeyi bozmadan imar etmesi için yaratmıştır.

 
Muharrem GÜNAY / diğer yazıları
•ALLAH İNSANI NİÇİN YARATTI? 05 00:00:00.04.2025
•BAŞBUĞ TÜRKEŞ’İ RAHMETLE ANIYORUZ 04 00:00:00.04.2025
•ZEKAT FAKİRİN EN DOĞAL HAKKIDIR 23 00:00:00.03.2025
•RAMAZANDA KENDİMİZİ VE TUTTUĞUMUZ ORUÇLARI SORGULAYALIM 02 00:00:00.03.2025
•MİRAÇ HEM BEDENSEL HEM RUHSAL BİR YOLCULUKTUR 24 00:00:00.01.2025
•İSLAM DİNİ MİLLETLERİ İMHA İÇİN DEĞİL İHYA İÇİN GÖNDERİLMİŞTİR 19 00:00:00.01.2025
•DINIMIZ VE SOYUMUZ GİBİ  ADIMIZDA MUKADDESTİR 08 00:00:00.01.2025
•TÜRK DEVLET FELSEFESİ (VEYA DEVLET AKLI) 05 00:00:00.01.2025
•NİHAL ATSIZ’I RAHMETLE ANIYORUZ 11 00:00:00.12.2024
•BİR PEYGAMBER VASİYETİ: HELE TÜRKLERE ASLA DOKUNMAYIN !  07 00:00:00.12.2024
•TÜRKÇÜLÜK VE MİLLİYETÇİLİK NEDİR? 26 00:00:00.11.2024
•ÇEVRESİNE GÜVEN VEREN MÜSLÜMANA MÜMİN DENİR 18 00:00:00.11.2024
•ATATÜRK VE KUR'AN-I KERİM 12 00:00:00.11.2024
•ATATÜRK’ÜN KIZILELMA’SI YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ 27 00:00:00.10.2024
•ADALET EĞRİLİRSE KIYAMET KOPAR 02 00:00:00.10.2024
•AHMEDİN YILDIZI DOĞDU 13 00:00:00.09.2024
•SAKIN MÜŞRİKLER GİBİ PARAMPARÇA OLMAYIN 07 00:00:00.09.2024
•MALAZGİRT ZAFERİ VE ALP ARSLAN 26 00:00:00.08.2024
•GEÇENLER GEÇTİ SENİ ÇATLA SODOM VE GOMORE PATLA BİZANS VE ROMA 15 00:00:00.08.2024
•HER İŞE EÛZÜBESMELE İLE BAŞLAYALIM 03 00:00:00.08.2024
•KIZILELMA 02 00:00:00.07.2024
•İSTANBUL’UN FETHİ VE SAKIN TÜRK’E DOKUNMAYIN HADİSİ ŞERİFİ 29 00:00:00.05.2024
•DÜNYANIN SAVUNMASI FİLİSTİNDEN BAŞLAR 15 00:00:00.05.2024
•YUNUS DİYARINDA YUNUS GÖNÜLLÜ İNSANLARLA BERABERDİK 09 00:00:00.05.2024
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--





logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr