Günümüzde hızla artan obezite, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi birçok ciddi sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, obezitenin bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini ve diyetisyen eşliğinde, hormonal değerlere, fiziksel duruma, cinsiyete ve harcanan enerjiye uygun bir beslenme planı oluşturulmasının önemini vurguluyor.
Sağlıklı kilo kontrolü, sadece estetik kaygılarla değil, sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle de büyük önem taşıyor. En etkili kilo kontrol yöntemi, düzenli ve dengeli bir diyet ile birlikte düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor. Bilinçsizce yapılan diyetler, kilo vermeyi zorlaştırarak, her yeni denemede daha fazla dirençle karşılaşılmasına neden olabiliyor.
Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için yaşam tarzınızı yeniden düzenlemek ve gerekli beslenme ve fiziksel aktivite değişikliklerini gerçekleştirmek gerekiyor. Bu kapsamda, kan tetkikleri yapıldıktan sonra doktor ve diyetisyen gözetiminde kişiye özel diyet listeleri hazırlanıyor ve düzenli kontroller planlanıyor.
Uzmanlar, planlı olmanın önemine dikkat çekiyor. İlk adım olarak bir beslenme uzmanına danışarak, size uygun bir beslenme programı oluşturulmalı. Beyaz ekmek, poğaça gibi rafine gıdalar yerine tam buğday ve çavdar gibi lifli alternatifler tercih edilmeli. Her öğünde söğüş salata tüketmek, doygunluk süresini uzatarak tokluk hissini artırıyor. Yemeklerde kullanılan yağ miktarına dikkat edilmeli ve sebze yemekleri için zeytinyağı tercih edilmeli.
Karbonhidrat ihtiyacını pilav ve makarna yerine çorbalardan karşılamak ve yemeğe çorba ile başlamak da önerilen yöntemler arasında. Et, tavuk, balık, peynir, yoğurt ve yumurta gibi protein kaynakları mutlaka öğünlerde yer almalı. Diyete adaptasyon sürecinin ardından, haftada 3-4 gün en az 30 dakika yürüyüş, koşu veya yüzme gibi egzersizler eklenerek yağ yakımı desteklenmeli.
Sağlıklı bir yaşam için bu önerilere dikkat ederek, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz önem taşıyor.