HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 NİSAN 2025, CUMARTESİ


HAMİLELİKTE UYKU BEBEK GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR

Yeni bir araştırma, hamilelik sırasında yeterince uyumamanın, doğan çocuklarda nörogelişimsel gecikmelere yol açabileceğini ortaya koydu
09.10.2024 05:42
HAMİLELİKTE UYKU BEBEK GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR
HAMİLELİKTE UYKU BEBEK GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR
Yeni bir araştırma, hamilelik sırasında yeterince uyumamanın, doğan çocuklarda nörogelişimsel gecikmelere yol açabileceğini ortaya koydu. Özellikle erkek çocuklarda bu riskin daha yüksek olduğu belirtildi.
Uyku eksikliği, genel olarak insan sağlığı için zararlı kabul ediliyor ve kalp hastalığı, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, felç, obezite ve depresyon gibi kronik sorunlarla ilişkilendiriliyor. Hamile kadınların çoğu, fiziksel rahatsızlıklar ve sık tuvalete gitme ihtiyacı gibi semptomlar nedeniyle yeterince uyuyamıyor.
Araştırmada, hamilelik sırasında yedi saatten az uyumanın (kısa uyku süresi - SSD) çocukların gelişimi üzerindeki etkisi incelendi. Hamileliğin ortalarında ve sonlarında annelerden uyku süresine ilişkin veriler toplandı. Hamilelik komplikasyonları veya eksik verileri olan kadınlar ve doğum kusurları olan çocuklar çalışma dışı bırakıldı.
7.000'den fazla çocuk, altı aydan üç yaşına kadar gelişimsel gecikmeler açısından tarandı. Sonuçlar, hamilelik sırasında yetersiz uykunun çocuklarda bilişsel yetenekleri etkileyen nörogelişimsel sorun riskini artırabileceğini gösterdi. Bu durum, çocukların sosyal, duygusal, davranışsal, motor, bilişsel veya konuşma yeteneklerini geliştirmede gecikmeler yaşamasına neden olabilir.
Ayrıca, hamilelik sırasında yaşanan uyku bozuklukları ile çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarının gelişimi arasında pozitif bir ilişki olduğu kaydedildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--





logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr