HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 OCAK 2025, ÇARŞAMBA

OBEZ ORANIMIZ HER YIL ARTIYOR!

Hareketsiz yaşam, çevresel faktörler, düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarının neden olduğu fazla kilo sorunu, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de her geçen gün artıyor. 
28.07.2024 17:07
OBEZ ORANIMIZ HER YIL ARTIYOR!
OBEZ ORANIMIZ HER YIL ARTIYOR!
Hareketsiz yaşam, çevresel faktörler, düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarının neden olduğu fazla kilo sorunu, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de her geçen gün artıyor. Yapılan klinik çalışmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 30'undan fazlası obezite riski altında yaşıyor. Önlem alınmadığı takdirde obezite; kalp hastalıklarından kansere, diyabetten yüksek tansiyona, eklem problemlerinden, uyku apnesi gibi birçok sağlık problemine neden olabiliyor. Bilinçsiz ve doktor kontrolü dışında fazla kilolarından kurtulmaya çalışan bireyler ise bu yöntem veya ilaçlar nedeniyle daha farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bu nedenle kilo verme sürecinde mutlaka uzman desteği alınması, gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerekiyor. Obezite, vücut kitle endeksinin erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması ile başlayan bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor.

Memorial Şişli Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi'nden Prof. Dr. Halil Coşkun, obezite sorunu yaşayan kişilere cerrahi yöntemden önce diyet tedavisi uygulanması gerektiğine işaret ederek, "Yeme içme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları değiştirilmeli, bazı durumlarda ilaç tedavisi ve psikoterapi desteği de eklenmelidir. Uygulanan diyet tedavilere olumlu cevap verilmediği takdirde cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Artan teknolojik imkanlar, hekimlerin tecrübeleri ve düşük komplikasyon oranı obezite tedavisinin cerrahi tedavi yöntemlerle başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Obezite cerrahisi yaşam tarzı değişikliğinin ilk aşamasıdır. Bu cerrahi bir yağ alma ya da hemen zayıflama yöntemi olarak da değerlendirilmemelidir. Obezite ameliyatı sonrası hastaya önemli görevler düşmektedir. En önemlisi, beslenme alışkanlığının tekrar düzenlenmesidir. Hastaların ameliyat sonrası diyetin yanı sıra spor ve düzenli fiziksel aktiviteyi de yaşamlarına sokmaları çok önemlidir" dedi.

Öte yandan dünya genelinde yaklaşık 800 milyon kişi obezite ile mücadele ediyor. OECD ülkeleri arasında en fazla obez oranı yüzde 36.2 ile ABD'de bulunuyor. Türkiye'de bu oran yüzde 30! ABD ile makası kapatmak üzereyiz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Güney Pasifik'te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi Nauru'nun nüfusun yüzde 61'inin obez olduğu bildiriliyor. Geçmiş yıllarda sadece yüksek gelirli ülkelerde rastlanan bir sağlık sorunu olan obezite, günümüzde düşük ve orta gelirli ülkelerde de artıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--







logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr