Havaların sıcak seyrettiği şu günlerde beslenme konusunda nasıl bir yol izlemeliyiz? Sıcaklarda ne yemeli, ne içmeliyiz?
Uzman Diyetisyen Ayça Acungan bu sorulara cevap verdi.
Acungan şunları söyledi;
"Beslenme alışkanlıklarımız değiştikçe günlük spor aktivitelerimiz de azalıyor. Yürüyüşlerimizin azalması kalbe binen yükü de arttırıyor. Kalbi en güzel rahatlatan egzersizlerin başında yürüyüş geliyor. Tüm kardiyologların, tüm sağlık profesyonellerinin önerisi her gün 30 dakikalık yürüyüşler.
Bu sıcak havalarda bu yürüyüşler yapılamaz da hale geliyor. O yüzden mümkün mertebede yediğimiz içtiğimiz gıdalara bu noktada dikkat etmemiz gerekiyor. Günlük su miktarınızı ideal kilonuzun başına 30-35 ml gelecek şekilde yani 70 kiloluk bir bireyseniz yaklaşık 30 ile çarptığımızda günlük 2 - 2,5 litre su içecek şekilde ayarlamanız gerekiyor.
10.00 ile 16:00 arası güneş ışınlarına en fazla maruz kaldığımız saatler. Bu saatlerde de çok fazla dışarılarda dolaşmamak, gün ışığını tam olarak almamak da önemli anekdotlarımız arasında.
Bazı sıcak bölgelerde bol çay içerler, çay iyi geliyor derler. Aslında çay iyi gelmez. Çay özellikle kafein miktarından kaynaklı iç harareti arttırıyor. Çay biraz bizim alışkanlığımız, kahve bizim alışkanlığımızdan ziyade oluşan bir durum. O psikolojik olarak kişileri ferahlattığını hissettirse de aslında vücut iç ısısını daha da arttırıyor. Vücut bunu yakabilmek için ve atabilmek için çok daha fazla ısı sarf ediyor.
Bizim bu sıcaklarda en çok önerdiğimiz şey besinsel olarak su miktarı yüksek olan besinlerdir. Nedir bunlar? Yeşil yapraklı sebzeler yani ıspanaklar, semizotları, rokalar, dereotları, maydanozlar, salatalıklar. Bunları bolca tüketmek özellikle su miktarı yüksek olduğu için, bu sebzeler günlük su miktarınızı karşılamak açısından da elzem."