HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 EYLÜL 2024, CUMA

TÜRKİYE DERECESİ YAPAN EMRE TURHAN İLE SÖYLEŞİ

Eskişehirdenhaber.net sitesi olarak topluma rol model olmuş kişilerle röportajlar serimiz devam ediyor. Bu hafta bir çok sitemizin takipçilerinden  gelen istek üzerine 2019 Yılında Üniversite sınavında Sayısal Puan türünde Türkiye 86.olan Emre Turhan ile röportaj gerçekleştirdik. Biz sorduk, Emre Turhan cevapladı.
14.04.2024 13:53
TÜRKİYE DERECESİ YAPAN EMRE TURHAN İLE SÖYLEŞİ
TÜRKİYE DERECESİ YAPAN EMRE TURHAN İLE SÖYLEŞİ
Üniversite sınavına girecek öğrencilerimiz başta olmak üzere onları geleceğe hazırlayan anne babalar için faydalı olacağına inandığımız bu güzel röportajla  sizleri baş başa bırakıyoruz.

Eskişehirdenhaber- Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Emre Turhan: Merhabalar, ben Emre Turhan. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenciyim. 2019 YKS'de üniversite sınavında sayısal puan türünde 86. Olarak üniversiteme tam burslu yerleştim. Eskişehir Özel Atayurt Fen Lisesi'nden 2019 yılında mezun oldum. Eğitimime şu anda İstanbul'da devam etmekteyim.
Eskişehirdenhaber -Sınavlara nasıl hazırlandınız?

Emre Turhan: Açıkçası üniversite sınavına hazırlanmak, verilen emeğe ve ayrılan vakte bakıldığında bir hayli uzun bir süreç. Hal böyle olunca da anlatılacak çok şey oluyor. Ancak birkaç cümleyle özetlemek gerekirse, üniversite sınavına okul, dershane ve özel ders üçlüsünü dengeli kullanarak hazırlandım diyebilirim. Bütün bu destekleyici faktörlere kendi emeklerimi katınca da ortaya gerçekten güzel bir sonuç çıktı diyebiliriz. Ancak, sadece okula giderek veya sadece dershane ile bu başarı mümkün olabilir miydi diye soracak olursanız, bundan emin değilim. Ancak bildiğim bir şey var ki tek başınıza bu sınavın altından kalkmak gerçekten çok zor olurdu. Çünkü diğer etmenler motivasyonunuzu kaybettiğiniz anlarda sizleri çalışmaya iten birer güç oluyor. Bu yüzden buradan röportajımızı okuyacak kişilere bir öneride bulunalım. Üniversite sınavına hazırlanırken bu yoğun tempoyla yalnız baş edebilecek, motivasyonunuzu hiç kaybetmeyecek iradeli bir kişi değilseniz dershane ve özel ders gibi faktörleri mümkün olduğunca sık kullanmaya çalışın, bunu yaparken de evde kendi çalışmanızı çok aksatmayın tabi…
Eskişehirdenhaber -En etkili ders çalışma ve soru çözme üzerine taktikleriniz var mıydı?

Emre Turhan: Son zamanlarda görmekteyim ki üniversite sınavında derece yapan herkes; ders çalışırken altın değerinde yöntemler, çok önemli taktikler gibi içerikler paylaşıyor uzun süredir. Bunu Youtube gibi platformlarda çokça görüyoruz. Ancak bu yöntemler gerçekten herkeste işe yarasaydı, yüz binlerce insan üniversite sınavını kazanır ve bu kadar insan baraj altında kalmazdı. Bu yüzden ben bu röportajı okuyan sınav adaylarına şunu söylemek istiyorum. Ders çalışırken ve soru çözerken en iyi yöntemleri sizlerin kendi üzerinizde deneyerek ve de yanılarak bulması en doğru yoldur. Her insanın öğrenme ve kavrama yöntemi farklıdır. Bu yüzden sizlerin de kendinize en uygun yöntemi bulması en doğrusudur.
Benim uyguladığım yöntemlerden ayrıca bahsedecek olursam bunlar, öncelikle ders çalışmayı sevme ve benimsemeyi arttırıcı yöntemlerdi. Müzik dinlemeyi ve çay/kahve tüketmeyi çok seven bir insanımdır. Bu tarz aktivitelerimi ders çalışırken bir ödül haline getirmiştim kendime. Sevdiğim rahatlatıcı müzikleri dinliyor olmak, lezzetli bir kahve içiyor olmak için sabahları kalktığımda ders çalışmam gerektiğini düşünür öyle otururdum masama. O aktivitelerimi ders çalışmadığım zamanlar yapmamaya çalışır ve kendimi buna zorlardım.
Onun dışında öğrendiğiniz bir konuyu kavrama üzerine şunu söylemek isterim, ben okulda/dershanede veya özel derste öğrendiğim bir konuyu veya tek başıma öğreneceğim konuları YouTube üzerinden izledim. Sınav sürecinde teknolojiyi çok kullandım diyebilirim. Bir konuyu Youtube'daki videolardan öğrenir veya tekrar edersiniz, sonra hemen üzerine vakit kaybetmeden soru bankalarınızdan o konuyla ilgili soruları çözmeye başlarsınız ve o konuyla ilgili elinizdeki soruları bitirmeye yakın konuyu artık tamamıyla bildiğinizi hissettiğinizde konuyu öğrenmişsiniz demektir. Bu noktada iç sesiniz çok önemli. O sizi yanıltmaz, kendi iç sesinizi dinleyince konuyu kavrayıp kavramadığınızı anlayacaksınız.
Eskişehirdenhaber -Bu başarınızda başka etmenler var mıydı? Aile -Arkadaş gibi

Emre Turhan: Tabii ki, olmaz olur mu. Ailem bu konuda gerçekten çok destek oldu. Babamın bir sloganı vardır "Eğitime her zaman tam destek" diye. Bu sloganını her zaman söyler ve ona göre yaşardı. Eksik olduğum bir dersten yardıma ihtiyacım olduğunda maddi/manevi tüm imkanlarını kullanır ve yardımcı olurdu. Bir sefer gerektiğinde dershanemizin müdürü ile ayrıca iletişime geçerek, ricasıyla ve konuşmalarıyla benim için olabilecek tüm olanakları seferber etti. Çok şükür, bizler de onu mahcup etmedik.
Arkadaşlarıma gelecek olursak, onlar da benim psikolojik olarak her zaman daha iyi olmamı sağladılar. Sınava hazırlanırken hem akademik hem de psikolojik bir savaş veriyorsunuz. Psikolojinizi kontrollü bir şekilde iyi tutmak zorundasınız. Arkadaşlarım bu noktada ders dışı vakitlerimde bana çok iyi geldiler, onlarla haftalık buluşup dışarıda birkaç saat oturmak çay/kahve içmek sizleri sınavdan alıkoymayacaktır, aksine yardımcı olacaktır, ben buna inanıyorum.
Bir anımdan bahsetmek isterim, sınav öncesi Kürşat isimli bir arkadaşımla birlikteyiz… Sınava 1 gün var, ertesi gün sınava gireceğiz. Önceden sınav salonlarını ve oturacağımız sıraları birlikte kontrol etmek istedik. O sırada benim telaşımın aksine kendisi o kadar rahattı ki yarın buraya gezmeye geleceğiz gibiydi. Şunu söylemişti:" Bu sene olmazsa seneye bir daha, yine olmazsa bir daha deneriz ölmeyeceğiz ya…" Konuşmaları ve tavırlarıyla beni çok rahatlatmıştı, kendisine teşekkür ediyorum.

TÜRKİYE DERECESİ YAPAN EMRE TURHAN İLE SÖYLEŞİ
Eskişehirdenhaber -Böyle bir başarı elde edeceğinizi tahmin ediyor muydunuz?
Emre Turhan: Açıkçası sınava hazırlandığım sene, sınav sonucum olabileceğin en iyisi olsun diye düşünürdüm. Onun aksine önceden hedefim de çok yüksek değildi. Mesela, 11. Sınıfta fizik hocamız, o sırada sınıfta bulunan herkese "Sınava girmeden şu anda bir yere yerleşmenize izin verilseydi en düşük kaçıncı olmayı ister ve nereyi seçerdiniz?" diye bir soru yöneltmişti. Cevabım şuydu ki "İlk 30.000'e kadar bir diş hekimliğini seçer ve sınava girmezdim." Tabii bunun çok ötesinde bir şey oldu ki bundan mutluyuz.
Yani demeye çalıştığım şey, hedeflerinizi yüksek koyarken stresten kaçınmanız. "Şu olsa da olur ama ben nereye kadar gidebiliyorum." gibi bir düşünce de olmanız sizler için rahat olmanız açısından daha faydalı. "İlla bu olmalı." demek yerine.

Eskişehirdenhaber -Sınava hazırlanırken günde kaç saat ders çalışıyordunuz? Sosyal aktivitelere katılıyor muydunuz?
Emre Turhan: Sınava hazırlanırken, ben bunu 11.sınıftan itibaren diye düşünüyorum, sosyal aktivitelere katılmadım. Ancak 9 ve 10. Sınıflarda sınav mantığına daha girmemişken okulumuzda çokça sosyal aktiviteye katılmıştım: Koro, tiyatro, oratoryo ve münazara gibi etkinlikler yapmıştık. Sınava hazırlanırken ise ,sosyal aktivite sayarsak eğer, arkadaşlarımla buluşmayı, dışarıda birer kahve içmeyi daha çok yapıyordum.
Sınava son 1 ay kalana kadar okul/dershane ve özel derste geçirdiğim vakti hariç tutarsak günde 3-4 saat gibi bir süreyi çalışmaya ayırmıştım. Son 1 ay ise okul/dershane ve özel dersi bitirmiştim ve bu süre günde 10-12 saat civarına gelmişti. Sabah evden çıkıp evimin yakınlarındaki özel bir kütüphaneye gidiyor, akşam karanlığında geri dönüyordum. Özellikle bu çalışma beni çok ileriye taşıdı.

Eskişehirdenhaber -Sınava hangi kaynaklardan hazırlandınız, sınava bu sene girecek öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Emre Turhan: Sınava hazırlanırken beğendiğim kaynaklardan hatırlayabildiklerim, aklımda kalmış olanlar, sınava yakın diyebileceğim yayınlar şu şekilde:
- Paraf Yayınları Kitapları
- Derspektif Yayınları Kitapları
- Yanıt Yayınları/ Derspektif Türkçe Soru Bankası
- 345 Yayınları Kitapları
- Karekök AYT Matematik/Geometri ve TYT Matematik Soru Bankası
- Çöz Kazan Yayınları Branş Denemeleri
- İşler Yayınlarına bağlı yayınların Branş Denemeleri
- Acil ve Apotemi Yayınları Matematik Soru Bankaları
- Bulabileceğiniz tüm yeni nesil denemeler
Kitap seçerken şunlara dikkat etmelisiniz. Artık piyasada bulunan çoğu kitapta video çözümler bulunuyor ve her sorunun çözümü yapılıyor. Video çözümü olmayan kitabı satın almayın. Eksik sorunuz bulunan derslere yoğunlaşın ve o derslerden kaynak alın. Kitapları toplu alın ve indirimlerden faydalanın. Dershane ve okulunuz kaynak kitap konusunda sizleri destekleyecektir ancak sizler de alışveriş yapın.
Bu sene sınava girecek öğrencilere yakın tarihli önerim, nisan ayındaki MSÜ sınavına, asker olma hedefleri olmasa bile, mutlaka girsinler; onlar için gerçek bir ÖSYM sınavının önceden bir provası olacak. Onun dışında son 1-2 aya girerken deneme çözmeye ve AYT'ye yani ikinci aşama sınavına yoğunlaşsınlar. Sınavın yüzde 60'ını ikinci aşama belirliyor. Çok önemli buluyorum. Deneme çözmek de çok önemli… Ben son 1 ayımı günde 1 TYT ve 1 AYT denemesi çözerek geçirmiştim. Onlar da bunu yaparlarsa eminim çok faydası olacaktır. Çünkü gerçek sınava girdiklerinde sadece her zaman yaptıkları bir alışkanlığı yerlerine getirmiş gibi olacak ve heyecanları azalacak.

TÜRKİYE DERECESİ YAPAN EMRE TURHAN İLE SÖYLEŞİ
Eskişehirdenhaber -Son olarak Eskişehirdenhaber.net sitesi takipçilerine neler söylemek istersiniz?
Emre Turhan: Eskişehirdenhaber.com'a beni davet ederek genç arkadaşlara seslenmemi sağladığı için çok teşekkür ederim. Sitenizin bu tarz röportajlarının eminim çok kişiye faydası olacaktır.
Sitenin takipçilerinden üniversite sınavına girecek olan öğrencilere şunu söylemek isterim: 6 ayınız var. Önünüzdeki hayatınızı bu 6 ay belirleyecek. Bunun bilincinde olarak, motivasyonunuzu hiç kaybetmeden, asla bu psikolojik mücadeleyi kaybetmemeye çalışın. Son 1 ay kalana kadar kendinize bir yandan vakit ayırmalı, bir yandan da derslerinize çalışmayı bırakmamalısınız. Pandemi süreci eminim herkesin moral ve motivasyonunu negatif etkiliyor, ancak şunu unutmayın ki bu sürece artık uyum sağladınız ve neredeyse 1 yıldır bunu yaşıyoruz. Bu yüzden sizler bu durumu iyi yönetmeyi zaten başardınız ve böyle devam edeceksiniz. Hepinize başarılar diliyor, istediğiniz sonuçlara ulaşmanızı temenni ediyorum. Teşekkürler…

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--








logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr