HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 EYLÜL 2024, PERŞEMBE

AKŞENER BIRAKACAK GİBİ GÖRÜNMÜYOR

Yerel seçimlerinde umduğunu bulamayan, hatta geçen yılki seçime göre yüzde 6 oy kaybeden, hatta bir başka ifadeyle oylarının yüzde 60'ını yitiren İYİ Parti'de 'iç hesaplaşma ve kapışma' giderek artıyor. Partide çok sayıda önemli isim görevinden istifa etti. 27 Nisan'da yapılacak olağanüstü kurultayda Akşener'in de aday olması bekleniyor.
06.04.2024 17:31
AKŞENER BIRAKACAK GİBİ GÖRÜNMÜYOR
AKŞENER BIRAKACAK GİBİ GÖRÜNMÜYOR
 
Geçen yıl milletvekilliği seçimlerinde yüzde 10'a yakın oy alan İYİ Parti'de 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde oy oranının yüzde 4'ün altına gerilemesi hesaplaşmayı da beraberinde getirdi. Seçim yenilgisinin ardından seçimli olağanüstü kurultay kararını açıklayan Genel Başkan Meral Akşener'i de kapsayan 'değişim' seslerinin yükseldiği partide, seçim sonuçlarına ilişkin kapsamlı değerlendirme 5 Nisan'da milletvekilleri ve Başkanlık Divanı üyelerinin katılımıyla yapıldı. Yakın çevresine göre bir süre 'bekle gör' taktiği izleyecek Akşener, kurultayda aday olup olmayacağına henüz karar vermedi. Gelen tüm işaretler ve bilgiler aday olacağı yönünde. Ancak parti, "İYİ Parti, lider partisidir, Akşener giderse parti biter" diyenler ile "İYİ Parti güçlü bir siyasal hareket ve devamlılığı için değişim şart" görüşünü savunanlar olmak üzere şimdiden ikiye bölünmüş durumda. Yerel seçimlere 'hür ve müstakil girme kararı' alan İYİ Parti, önceki seçime göre yüzde 6'nın üzerinde oy kaybetti ve resmi olmayan sonuçlara göre 1 il, 27 ilçe belediyesi kazandı. Kazanılan belediyeler de adayların kişisel becerileriyle geldi. İYİ Parti, ciddi miktarda Hazine yardımı almasına rağmen, ne ideolojik olarak ne de vatandaşa hizmet sunabilme kapasitesi olarak seçmenin dikkatini çekebilecek bir kampanya yürüttü. 

Akşener kolay kolay bırakmaz

Seçimlerden önce, başarısız çıkmaları halinde "Ben evime döneceğim, siyasetin s'siyle meşgul olmayacağım" diyen Akşener'in seçim yenilgisinin ardından istifa edip etmeyeceği merak ediliyordu. Akşener seçimlerden sonra yaptığı ilk açıklamada, olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı, ancak adaylık konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Yakın kurmaylarından ekonomi politikaları başkanı Bilge Yılmaz, seçim gecesi Akşener'i de istifaya çağırarak, görevinden ayrıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Buğra Kavuncu Teşkilat Başkanlığı, Burak Akburak ise Yerel Yönetimler Başkanlığı görevlerinden istifa etti.
Yılmaz, 'değişim' talebiyle istifa ederken, parti kulislerinde Kavuncu ve Akburak'ın, seçim yenilgisinin sorumluluğu konusunda Akşener'in elini rahatlatmak için istifa ettiği söyleniyor.

Üç hafta sonra hesaplaşma vakti

İYİ Parti lideri Akşener, seçimlerin ardından, dar gruplarla görüşmeler yaparak hem seçim yenilgisinin nedenlerine, hem de partinin geleceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunuyor.
Akşener Çarşamba günü de aralarında Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Cihan Paçacı, Turhan Çömez, Ayfer Yılmaz gibi partinin deneyimli isimlerinden oluşan İstişare Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Bu görüşmelerde, değişim talebini dile getirenler olduğu gibi devam etmesini isteyenlerin de olduğu belirtiliyor. İYİ Parti'de olağanüstü kongrenin 27 Nisan'da toplanması kararlaştırıldı. Kurultaya sadece 3 hafta kalması Akşener için avantaj anlamına geliyor.

Muhtemel rakipler!

Akşener'in adaylık kararı alması halinde, muhtemel rakipleri konusunda da İYİ Parti kulisleri hareketli. İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Grup Başkanvekili Erhan Usta parti kulislerinde konuşulan isimler. Bu iismler içinde kamuoyunun en yakından tanıdığı isim Koray Aydın... Aydın sıkı MHP kökenli bir isim. Turan Çömez medyanın sık sık ekrana çıkardığı bir isim ancak 31 Mart'ta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanamadı. Hatta aldığı oy oranı sadece yüzde 3, oy olarak söylersek 24 bin 302... Oysa Balıkesir'de geçerli oy sayısı 797 bin 15 idi! CHP adayı Ahmet Akın, yüzde 51.1, AK Parti adayı Yücel Yılmaz yüzde 40.54 oy almıştı. Bir diğer isim ise Akalın. İYİ Parti Göç Politikaları Başkanı Mehmet Tolga Akalın, Cuma günü parti binasından ayrılırken basın mensuplarının "Kurultayda aday mısınız?" sorusuna, "Evet, sürecin içinde olacağız" cevabını vermişti. İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise basın mensuplarının "Siz de aday olacak mısınız?" sorusu üzerine "Her kongrede bir şey olacağıma dair iddialar olabilir, benim bu konu ile ilgili söyleyecek bir şeyim yok" demekle yetinmişti. "O zaman aday değilsiniz?" sorusunu Dervişoğlu, "Öyle bir şey demedim ama benim söyleyecek bir şeyim yok" diye cevaplamıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--








logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr