HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 EYLÜL 2024, PERŞEMBE

YAĞMURLU HAVALARDA ARAÇ KULLANIMI

07.03.2024 00:00

Ocak ve şubat ayı yazılarımda kış mevsimine girdiğimizi, çevre şartlarının zorlaştığını ve araç kullanımında zorluklar meydana geldiğinden bahsetmiştim. Bu zorlukların kar yağışı, sislenme ve yağmur yağışı şeklinde karşımıza çıktığını söylemiştim. Sis olayını açıkladık. Bu ayki yazımı da son kötü hava şartı olan yağmurlu havalarda araç kullanımına ayırmak istiyorum. Malum artık yağmurlu günler bizleri bekliyor olacak mevsim itibariyle.


Aslında yağmurlu hava şartları kar ve sisli hava şartlarına göre daha az tehlikelidir. Ancak yağmurlu havalarda gereken dikkat gösterilmediği takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. 

 

Öncelikle belirtmek gerekir ki, yağmurlu havalarda araçlarımızın sileceklerinin çalışır durumda ve silecek lastikleri uygun durumda olmalıdır. Silecek lastikleri kış aylarında ve aşırı sıcak havalarda yıpranır. Yıplanmış silecek lastikleri aracımızın camlarını yeterince silemez. Bu da görüşümüzü engeller. Sonuçta kazalara sebep olabilir. 

 

Yağmurlu havalarda camlarımız aşırı buğulanma yapar. Camlarımızı açamayacağımıza göre araç içinden gerekli önlemleri almamız gereklidir. Bunun için arka cam resistanslarını çalıştırmak gereklidir. Bunun için araç ön panelindeki dikdörtgen şekilde olan arka resistans düğmesine basmak yeterlidir. Bu resistans yeterli sıcaklığa geldiğinde kendisi otomatik olarak kapanır. Buğulanma devam ederse tekrar basmayı lütfen unutmayınız.

 

Ön camlarda buğulanma olduğunda ön cam resistansını çalıştırmka gerekir. Bunun için eğik cam resistans düğmesine basmak yeterlidir. Cam buğusu geçince düğmeden kapatmayı unutmayın lütfen. Çünkü ön cam resistansı klima ile birlikte çalışır. Gerektiği zaman ve gerektiği kadar kullanılmalıdır. Aksi halde yakıt tüketimi artar.

 

Araçlarımızın normal lastiklerinin de yağmurlu havalarda durumu oldukça önemlidir. Araç lastiklerinin diş yükseklikleri her zaman yeterli seviyede olmalıdır. Eğer lastik dişleri uygun değil ise yağmurlu havalarda yol ile lastik arasında yağmur suyu tabakası oluşur. Frenleme zorlaşır. Aracımız kayabilir. Yağmur sularının araç lastik kanallarından kolayca deşarz olması gereklidir. Dişleri tam olmayan, halk tabiri ile kabak lastiklerde deşarz sağlanamaz. Bu durumda kazalar kaçınılmaz olur. 

 

Yağmurlu havalarda yol kenarlarının yeterli drenaj sistemleri yok ise su birikintileri oluşur. Bu yol kısımlarından geçerken çok dikkatli geçilmeli ve direksiyon sıkı bir şekilde tutulmalıdır. Aksi halde su birikintileri direksiyon hakimiyetimizi bozabilir.

 

Özellikle kentler arası yollarda araç silecek sularının tam dolu olması gerekir. Su yok ise cam silmede sorun yaşanır. Ondeki araçların attığı çamurlu su sürücünün görüşünü kısıtlar. Yuşumak ve sulu çamur silecek tarafından silinebilir. Ancak bu hiçbir zaman yeterli değildir. Bunu için en güzeli cam suyu seviyesinin yeterli düzeyde olmasıdır.

 

Bunun yanında özellikle ağır taşıtları sollarken, sollamaya başlamadan önce mutlaka silecekler son hız seviyesine çıkarılmalıdır. Yavaş hız seviyesi normal yolda yeterli olabilir. Ancak ağır taşıt sollamalarında asla yeterli olmaz. Yavaş silecek seviyesinde sollama esnasında görüş sıfıra inebilir. Bu durumda dikkatimiz dağılabilir. Kazalar oluşabilir. Yağmurlu havaların en dikkat edilecek taraflarından biri de budur.

 

Ülkemizin bazı bölgelerinde ağır taşıtlardan dolayı yollar bozulmakta ve tekerlek izleri oluşmaktadır. Bu durumda yağmurlu havalarda bu ilerin olduğu kısımlar oluk vazifesi görmekte ve su ile dolmaktadır. Bu yerlerde hızımızı en aza indirmeliyiz. Aksi halde gallop hareketi oluşur ve araç kayar, devrilebilir. 

 

Son olarak belirtmek gerekir ki, mevsimin ilk yağmurları çok tehlikelidir. Çünkü tüm yıl boyunca yolda tozlar birikir. İlk yağmurda yol yüzeyi kayganlaşır. Araçların kaymasına sebep olur. Özellikle kimyasal içerikli ve bacası bulunan fabrika yanındaki yollarda yol yüzeyi yine ilk yağmurda kayganlaşır. Bu tür yol kesimlerinde araçların kayması kolaylaşır. Bunun için bu yol kesimlerinde hızımı düşürmek trafik güvenliği açısından faydalı olacaktır.

 

Bir yola çıkarken öncelikle meteorolojik şartların kontrol edilmesi gerekir. Acil bir iş yok ise gerekirse trafiğe çıkılmaması gereklidir. Araçlarda eğer var ise navigasyon uygulaması açılmalıdır. Yolun düz kısımları(aliyman) ve yatay kurp(viraj) kısımlarına dikkat edilmelidir.

 

Arka ve ön sis farları kesinlikle açılarak sürüş yapılmalıdır. Far ve sinyallerin temiz ve görülebilir olması sağlanmalıdır. Yatay trafik işaretleri düzgün bir şekilde takip edilmelidir. Eğer iyice sürüş şartları kötüleşmiş ise en yakın park yerine çekilmeli ve şartların iyileşmesi beklenilmelidir.

 

Ulaşacağımız yere biraz geç ulaşabiliriz. Ama güvenli bir şekilde ulaşırız. Kış aylarında hızımızı düşürelim. Lütfen sevdiklerimizi üzmeyelim. 

 

Hatamız oldu ise affola…

 

Saygılarımla,

 

Prof. Dr. Murat KARACASU

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

İnşaat Mühendisliği Bölümü

Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı

muratk@ogu.edu.tr


 
Prof.Dr. Murat KARACASU / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--








logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr