HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 EYLÜL 2024, PERŞEMBE

HAMİDİYE MAHALLESİNDE CANLI YAYINA KATILDILAR

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt  Halk TV' de yayımlanan  Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programına konuk oldular.
15.09.2024 20:23
HAMİDİYE MAHALLESİNDE CANLI YAYINA KATILDILAR
HAMİDİYE MAHALLESİNDE CANLI YAYINA KATILDILAR
Çifteler Köy Enstitüsü'nde (Hamidiye) çekilen programa Başkan Kurt'un yanı sıra Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile Çifteler Köy Enstitüsü Öğretmeni İlyas Küçükcan konuk oldu. 16 Eylül 2016'da aramızdan ayrılan Tarık Akan'ın anıldığı programda Köy Enstitüleri konusu ele alındı. Köy Enstitüleri ve Çifteler Köy Enstitüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi olarak Çifteler Köy Enstitüsü'nü restore etmek istediklerini ancak izin alamadıklarını söyledi.
Programda yaptığı konuşmada köy enstitülerinin tarihini anlatmaya gerek olmadığını belirten Başkan Kurt, çünkü bütün Türkiye ve dünyanın köy enstitülerini bildiğini kaydetti. "Biz bunu kendi ellerimizle yok etmişiz" sözleri ile köy enstitülerinin kapatılmasına tepki gösteren Başkan Kurt, "Bu tarihi alanı biz restore edip, yeniden eğitime ya da kültüre kazandıralım istiyoruz, ama ne yazık ki izin verilmiyor. Ve böyle çürümeye terk ediliyor" dedi. Türkiye'de köy enstitüsü deyince bu işin mimarı İsmail Hakkı Tonguç'un akla geldiğini ifade eden Başkan Kurt, Eskişehirli olan ve Çifteler Köy Enstitüsünde çalışan Talip Apaydın ve Mehmet Başaran'ı saygı ile andı. "Burasının adı Hamidiye köyü, buradan mezun Yakup Kepenek, yine buradan mezun pek çok bilim insanı, sanatçı yetişmiş. Bu çevre köylerin tamamında ciddi anlamda eğitimci yetişmesine sebep olmuş bir alan burası" diyen Başkan Kurt, Çifteler Köy Enstitüsü'nün değerinin bilinmediğinin altını çizdi.
50 YILLIK SÜREÇTE BU ÇEVREDE BİR TEK CİNAYET İŞLENMEDİ
Bu köylerin yaklaşık 150 yıllık köyler olduğunu dile getiren Başkan Kurt, bu 150 yıllık süreçte bu çevrede bir tek cinayet işlenmediğinin altını çizdi. Başkan Kurt, "Dostluk, barış, kardeşlik ön planda olmuştur, çünkü burada eğitim var. 1930'lardan itibaren bu bölgede hem eğitmen okulu, hem öğretmen okulu hem köy enstitüsünün olması, her köyden 10 öğretmenin yetişmesi anlamına geliyor. O da geometrik bir büyüme ile daha çok çocuğun eğitim görmesine sebep olmuştur. Örneğin bu köyde üniversite mezunu sayısı 200'den fazladır. Dolayısı ile o öğretim göreneği yaygınlaşmış ve bir kültür haline gelmiştir. Hamidiye, Mesudiye, Mahmudiye ve Seyitgazi'nin diğer köyleri tamamen bilimsel anlamdaki eğitimi köy enstitülerinden almışlardır" diye konuştu.
BİZ BURAYA SAHİP ÇIKMAK İSTİYORUZ
Çifteler Köy Enstitüsü'nün ilk köy enstitülerinden olduğuna dikkat çeken Başkan Kurt, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Eğer izin verilirse biz burayı çok güzel bir hale getiririz. Biz buraya sahip çıkmak ve korumak istiyoruz. Yetkiyi versinler hiç sıkıtı yok, çok kolay çözeriz." Köy enstitülerini unutturmamak için Odunpazarı'nda yaptıkları çalışmaları da anlatan Başkan Kurt, "Odunpazarı Belediyesi'ni biz aldıktan sonra Köy Enstitüsü Derneği ile birlikte
Odunpazarı'ndaki parkların tümüne köy enstitüsü ismini ve köy enstitüsü mezunu markalaşmış öğretmenlerimizin ismini verelim dedik. Onların belirlediği 7-8 ismi büstlerini de yaparak parklarımıza verdik. Şuanda Eskişehir'de bu parklarda gençlerimiz, çocuklarımız ve kadınlarımız yaşantılarını sürdürüyor. Biz de köy enstitülerini unutturmamaya çalışıyoruz. Unutturmamak için de mücadele ediyoruz. Bunların içinde Türkiye'nin bildiği isimler var. Belki bu parklar olmasaydı, bu isimler unutulurdu. Odunpazarı Belediyesi meclisinde almış olduğumuz kararlarla parklarımızı canlandırdık. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği bu konuda bize ciddi katkılarda bulundu. Her yıl 17 Nisan'da Köy Enstitüleri Parkı'nda köy enstitülerini
anıyoruz. Kuruluşu Türkiye'nin kaderini değiştirebilecek bu eğitim kurumlarını ve bu eğitim kurumlarında görev yapan insanları bir Türk aydını olarak unutmamız gerekiyor. Odunpazarı Belediyesi de bu noktada üstüne düşen her şeyi yaptı. Ben, Odunpazarı Belediye Başkanı oluncaya kadar İsmail Hakkı Tonguç adına Eskişehir'de hiçbir eser yoktu. Bu beni üzüyordu. Zaman zaman İlyas hocamla sohbetlerimizde bunu dillendiriyorduk, belediye başkanı olduktan sonra da bunu ortadan kaldırdık" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--








logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr