HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 15 OCAK 2025, ÇARŞAMBA

Hayatta En Büyük Ustam Dediğim "Tecrübe"

23.10.2024 00:00
Herkese iyi günler dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Bu tip yazılarda genelde bir öykü ile başlanır, daha sonra ana tema işlenir. Bir şiirle de bitirilir. Bugün bende bu kuralı bozmadan toplumun  eğitimi ve eğitimin önemi ile çok tartışılan dar gelirlinin emeklinin ekonomi ile imtihanını anlatmaya çalışacağım.
İstanbul-Avrupa demiryolu hattı projesi yapılırken demiryolunun sirkeciye uzanan kısmı sarayın içinden geçirmek zorunda olduklarını zamanın padişahı II.Abdülhamit'e söylerler. Padişahın bu konudaki tavrı ise demiryolu geçsinde isterse sırtımdan geçsin der.
Bunu niye anlattım.  Ücretlerine  iyileştirme sağlanmış oldu. Çalışanlar ile emeklilerin ve emeklilerin içinde dul-yetim aylığı alanların yaşlılık aylığı alanların yine eyt den emekli olanların aylıklarında yapılan iyileştirmeler pekte uygun şekilde olmadı. Mağduriyetler arttı ve önümüzde yıl yapılacak çalışanlar ile emeklilerin aylıklarında iyileştirmeler yine bir takım sıkıntılar getireceği aşikardır.
Konumuz eğitim olduğuna göre eğitim bir kültürleme ise toplumda kalıcı kültüründe kitapla-okumakla oluştuğunu bilmeliyiz. Eğitimin bireye ve topluma faydaları vardır. Eğitim, özgürlük ve bağımsızlıktır. ne kadar eğitimli iseniz o kadar özgür ve bağımsızsınız. toplum olarakta birey olarakta bu böyledir. İyi eğitim alabilmek için işin mantığını, önemini kavrayabilmiş olmak gerekir.
Bence kurumlarda öncelik eğitim olmalı. Güvenlik diyenlerin sesi kulağıma geliyor. Elbette bizler için güvenlik çok önemli ama artık bilgi çağında güvenlik tanımı yerini dinamik güveniliğe bırakıyor. Yani dinamik güvenlik olursa zaten eğitim-dinamik güvenlik içice bir yörünge oluştururlar.
 Neden eğitim önemli dersek: Toplumumuzun 20 yıl öncesine kadar , geneli  ortalama 4-5 yıl eğitim almış kişilerdir. Onun için bu insanların eğitilme ve öğrenme isteklerinin olduğunu biliyorum. Ben kurumları birer meslek yüksekokulu gibi görüyorum. Bakın dünya'da öyle üniversiteler varki bilim fabrikası olmuşlar ve marketlerine de eğitim bilim ürünü koymuşlar, onları satıyorlar. eğitimle kalkınma arasında korelasyon vardır.
Benimde  toplumun  eğitime bir model oluşturabilecek isim koymam gerekirse "iklim" derim. Sebebi de iklim değişkendir. Kışın soğuk, yazın sıcak, yağmur, güneş hepsi birarada bulabilirsiniz. Bunlarla birlikte verimlilik söz konusudur. Ticarette de bu böyledir. Sattığınız emtianın iyi, kaliteli olması içinde eğitime, bilgiye önem verilmektedir. Günümüzde toplumsal yönetimi ve  öğretim liderliği kavramlarından yola çıkarak toplumda eğitimle ilgili görev almış yada kendini sorumlu hisseden kişilerin eğitimle ilgili olarak, eğitim proğramını yürütmek, kurumda etkili öğrenmenin gerçekleşmesini sağlamak, kurumu bir eğitim yuvası haline getirerek, kurumdaki  birlikteki yaşantıları öğrenmelerini ve en önemli eğiticilerin  motivasyonu, kurumla bütünleşmeleri, çalışma doyumları gibi unsurların üzerinde doğrudan etkileri vardır.
Yukarıdaki saydığım niteliklerin yerine getirilebilmesi içinde kurumlarda bir takım ruhu yaratarak "beyin fırtınaları" geliştirip, en güzelini en doğrusunu, doğru zamanda, doğru kararla yerine getirmektir.
Temel görevlerimizden biri de artık kurumlarda eğitimi en üst seviyeye çıkarmak ve zirvede tutabilmek içinde kurumlarda "bilgi yönetim kültürünün" benimsenmesinin yerinde olacağı düşüncesindeyim. bilgi yönetimini geliştirmek içinde kurumlarımızın ;
  1. Bilgi odaklı bir vizyon geliştirmesi
  2. Bilgi yönetim liderliğine dayalı kurum yöneticiliği
  3. Bilgilerin açık bilgiye dönüştürüldüğü kültürel bir yapının oluşturulması
  4. Kazanılan yeni bilgileri pratiğe koymak
  5. Bilgi kazanımlarını ve pratiğini ödüllendirmek
basamaklarının geliştirilmesi gerekir.
    Artık günümüzde kurum yöneticilerini makam odalrının büyülü dünyasından çıkarıp, yüksek çalışma disiplinine sahip moral liderler olarak yetiştirmek ve önümüzdeki yıllarda bayrağı devralacak kurum yöneticilerinden beklenen birincil önem arzeden rollerden biri olacaktır. İşini seven ve model olan samimi ve duyarlı bir yönetim kadrosunun bulunduğu kurumda informal eğitimle topluma sağlanacak öğrenme neticesi davranışlarının olumlu yönde değişeceğini ve eğitime katılanların ve çalışanların motivasyonu ve başarıları artacağını düşünmekteyim. Bilgiyi üretime geçirmek en büyük gayemiz olmalı. Çünkü toplumumuzu hem meşkale edecek hem de kazanç sağlayarak, günlük ihtiyaçlarını gidermesi yönünden faydalı olacaktır. Artık ekonomik değeri olan kurs-eğitim verilerek sonucunda kazanç getiren iş sağlanmalıdır.
     Artık yeniden yapılanmanın ikinci aşamasında ise toplumundinamiklerinin dışarıda sanayide, büyük fabrikalarda çalıştırarak doğrudan üretime katkılarının sağlanması amaç edinilmelidir.
    Tüm bu anlattıklarım çercevesinde kurumlarda çalışan personelin  iş tatminini sağlamak olmalıdır. Bir araştırmaya göre (yammarino ve dubinsky 1987) yüksek iş tatmininin öz güveni, morali, performans ve verimliliği artırdığını, hastalıkları, stresi, gerginlikleri, anikseteyi, şikayetleri, işe gelmeme ve ayrılmaları azalttığını ortaya koymuştur.
           Ek ders kararnamesine ek çıkarılan 139 sayılı eğitim sertifikası ile ilgili genelgedeki 2. müdür ve idare memurlarının bu her ne kadar sınav yapılıp sonuçlandıysa da bu uygulamaya son verilecği inancımı yitirmiyorum. Ancak bazı gerçekleri de gözardı etmemek gerkir diye düşünüyorum.
Ben biliyorum ki çalışanların ve emeklilerin  ücret artış  olayı tüm toplumun  belleğinde uzun süreli oalarak kodlandı.

Bilerek gezenin duyduğu çoşkunluk,
Dünyayı taş toprak sayanın anlayabileceği birşey değildir.
Taşın toprağın dilini çözmek ise,
Bakabilmenin eğitimini gerektirir.
 Bir başka konu da tekrar buluşmak üzere mutlu huzurlu sağlıklı günler dilerim.

 
Muharrem AKAYDIN / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--







logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr