HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 28 MAYIS 2024, SALI


Hızır Yoldaşınız Olsun

05.05.2024 00:00
Yüzlerce yıllık tecrübelerle hazırlanan "Ana Baba usulü" dediğimiz kutsal tarım takvimimizde, bir yıl; Hızır Günleri (Rûz-i Hızır) ve Kasım Günleri (Rûz-i Kasım) olmak üzere ikiye ayrılır. Mayıs ayının 6'sında Hızır Günleri ile yaz başlar ve 186 gün sürerek 7 Kasım'da sona erer. Kasım Günleri de, Kasım ayının 8'inde başlar, Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 180 gün, diğer yıllarda ise 179 gün sürer ve 5 Mayıs günü biter. Aslında kökeninde farklı bir mitolojik hikayeler vardır ama bugün Hıdırellez den bahsedeyim.

Hızır; hıdır, haydar حيدر ,خضر, tarihte türlü adlarla (Saint Valentine / Ermiş-Aziz Valentine, Aya Nikola / Santa Klaus/Noel Baba, Dede Korkut) diye anılan (kimi inanışlar da onu bir nebi/peygamber olarak sayarlar) ve Arapça söyleyişle Kasım; Kazım كاظم, İlyas الياس ya da İbranice Kazaam כזאם ile Ellas אללס, Alias אליאס (Yahya Peygamber'in takma adı olarak bilinir) Hızır ile İlyas (Ellez)'in bugün buluştuğuna inanılır. Aslında, Ab-ı hayat suyunu bulduktan sonra biri karada biri denizde yaşamaya başlamış, yılda bir defa buluşup insanlara yardım ederlermiş. İşte bugün, o gün yani Ruz-ı Hızır (Hızır günü).  

Bugünün birçok ritüeli vardır. En bilineni gül ağacına niyetinizi yazarak yada çizerek gece Hızır Aleyhisselam 'ın görmesini beklemektir.

Ayrıca bereket kâselerini (baklagilleri, kuru şifalı otları) cüzdanları, bozuk paraları ağzı açık gökyüzünü görecek şekilde bu gece bekletip, yarın öğleden sonra 'Ya Rezzak, Ya Rezzak, Ya Rezzak' okuyarak yerlerine bırakabilirsiniz. Böylece 1 yıllık bereketin kilere, cüzdana, kasaya dolduğuna inanılır. 

Ateşten atlamayı unutursam ayıp olur. Kış boyunca topladığımız, auranın üstündeki negatif enerjilerden arınmak için yapılan bu ritüel yüzyıllardır uygulanır. 

Nuh'un gemisi büyük tufanda iken, gemide ki insanların "ya Hızır bizi kurtar" diye dua ettikleri, ağzında zeytin dalı ile gemiye dönen kuş karanın yaklaştığını, bu işareti Hızırın gönderdiğine inanılır. Bunun anısına her yıl 3 gün Hızır orucu tutulurmuş.

Hızır (a.s)'ın Allah'ın lütfu ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkarır. Hıdırellezde şifalı otlar yenilirse 1 yıl hastalıklardan  koruduğuna, bedeni yenilediğine, yumurta yenilince de bedeni bereketlendirdiğine inanılır. Bende bugün farklı bir katkıda bulunup, Hıdırellez kahvaltısı için şifalı bir tarif vereyim. 
Bildiğiniz tüm otları içine ekleyeceğiniz bir krep tarifi;

4 kişi için; 6 yumurta, 1 çay bardağı süt, 2 yemek kaşığı mısır unu, 2 yemek kaşığı yulaf, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker çırpılır. İçine dereotu, maydanoz, yeşil soğan, yeşil sarımsak, taze nane küçük küçük doğranarak eklenir. Az yağlı tavada pişirip özellikle gelişme çağında çocuklara bol bol yedirebilirsiniz. İçine bildiğiniz doğal otları da ekleyebilirsiniz. Şifa olsun.
Bugün güzel güne bende bir dua bırakayım;
"Neyiniz varsa bölüşecek birisi olsun, 
neyiniz yoksa bulup getirecek birileri olsun,
Bu birileri az ama öz olsun,
bazıları dünyanızda tek olsun, hep olsun.
Hıdırellez gününüz mübarek(be-re-ke kökünden gelir ki, bereketli olsun, kutsansın kutsal olsun manasındadır), Hızır yoldaşınız olsun. 
En Güzel'e emanet olun ✨ Mahizer
Astro Mahizer / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--




logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.net
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr